In ons persoonlijke proces naar het steeds meer ervaren van innerlijke vrede en vreugde, zijn wij een aantal valkuilen tegengekomen, die we hieronder noemen.

1) Je gevoel onderdrukken en het rationeel op willen lossen, zonder contact te maken met je gevoel. Het gevoel gaat op deze wijze ‘onderhuids’. Angst voor het voelen is vaak de oorzaak. Daardoor schiet je meestal in je automatische ‘overlevingsmechanisme’ en ervaar je gewoonweg geen innerlijke vrede.

2) Je gevoelens en emoties zo belangrijk maken, dat je je ermee identificeert en compleet gehecht blijft aan ‘je verhaal’. (Lees meer in het artikel van Margot Krikhaar: “Omgaan met emoties in het licht van “Een Cursus in Wonderen”).

3) Het toepassen van de 6 stappen als doel en niet als middel inzetten. Dit kan het geval zijn als je steeds weer ‘je verhaal’ wil vertellen/‘bewijzen’, in het verleden blijft duiken en de aandacht daarop op een bepaalde manier ‘fijn’ vindt. Je kiest dan niet voor innerlijke vrede als doel, maar voor het blijven hechten aan ‘je verhaal’.

4) Verwachten dat het toepassen van het 6 stappenplan je leven meteen en totaal zal veranderen. Werken naar innerlijke vrede is een proces. Het gaat steeds om het maken van een keuze, om te kijken vanuit angst of te kijken vanuit Liefde. Het toepassen van het 6-stappenplan is behulpzaam in dit proces naar het blijvend ervaren van innerlijke vrede.