In ons persoonlijke proces naar het steeds meer ervaren van innerlijke vrede en vreugde, zijn wij een aantal valkuilen tegengekomen. Door hiervan bewust te zijn, wordt opnieuw kiezen gemakkelijker. Doe er je voordeel mee!
1) Oordelen over wat je voelt. We hebben de neiging te oordelen over elke persoon, ding, situatie en onszelf. Dit kan zogenaamde ‘negatieve emoties’ oproepen, waarvan we vinden dat die niet passen bij ‘onze identiteit’. Dit is vaak de oorzaak van het onderdrukken van onze gevoelens. Aangezien elke emotie een onderliggende overtuiging heeft is het, om de 6 stappen met succes te kunnen doen, heel belangrijk om al je emoties te kunnen erkennen en onder ogen te zien.
2) Er zijn ‘moeilijke’ emoties die gepaard gaan met ‘pijnlijke’ ‘herinneringen’ (beelden) en overtuigingen waarvan je nog steeds gelooft dat ze de waarheid zijn, dit is vaak de oorzaak van het onderdrukken van je emotie en het rationeel willen oplossen, zonder in contact te staan met je gevoel. Als gevolg daarvan heb je de neiging om in de overlevingsstand te vervallen en daardoor kun je eenvoudigweg geen innerlijke vrede ervaren. Daarom biedt de begeleider en/of de cirkel een veilige en accepterende ruimte om met je ‘moeilijke’ emoties om te gaan.
3) Identificatie met ‘je verhaal’. Geloven dat je gevoelens en emoties bepalen wie je bent. Dit zorgt ervoor dat je je ermee identificeert en volledig gehecht raakt aan ‘jouw verhaal’, niet in staat om het los te laten. Je gebruikt de 6 stappen dan als een doel om je verhaal te bekrachtigen. Dit kan het geval zijn als je steeds je verhaal wilt vertellen, waardoor je opgaat in het verleden en je daaraan vastklampt. Dus kies je als doel niet voor innerlijke vrede, maar het bekrachtigen van “jouw verhaal”
4) Emoties ‘rechtvaardigen’ en stap 2 van het 6-stappenplan volledig overslaan. Dit doe je als je je emoties goedpraat en ‘omdat’ gebruikt als je over je emoties denkt of praat (ik voel dit, omdat…..). Stap 2 wordt op deze manier gemakkelijk overgeslagen en zodoende neem je geen verantwoordelijkheid voor jouw eigen emoties. Als je dit merkt bij jezelf, realiseer je dan dat je op deze manier ‘slachtoffer’ blijft en zodoende niet de waarheid over jouZelf kunt ontdekken, laat staan omarmen. Wanneer je het volgende uit Een cursus in wonderen laat inzinken, begrijp je dat je altijd waarneemt met jouw overtuigingen-bril, opgebouwd in het verleden. “Ik heb alles wat ik zie de betekenis gegeven die het voor mij heeft” (les 2 Eciw), “Ik voel nooit onvrede om de reden die ik denk” (les 5 Eciw). “Ik voel onvrede omdat ik zie wat er niet is” (les 6 Eciw) “Ik zie alleen het verleden” (les 7 Eciw). Daarom hebben mijn emoties niks te maken met anderen in de huidige situatie en gaat het alleen over mij.
5) Verwachten dat de zes stappen je leven onmiddellijk en totaal zullen veranderen. Het corrigeren van overtuigingen en je de waarheid over jeZelf weer herinneren, is voor bijna iedereen een proces. Je hebt meestal jarenlang iets over jezelf gelooft en de ‘bewijzen’ daarvoor ‘opgezocht’ en ‘ervaren’. De bijbehorende emoties zijn al jarenlang bekend en ‘gewoon’ voor je. En je lichaam heeft zich o.a. neurologisch keurig netjes 😉 aangepast aan die emoties. De meest normale gang van zaken is dat er van tijd tot tijd een trigger zal ‘langskomen’, die de bijbehorende emotie(s) weer doen oplaaien. Dat is het moment om super alert te zijn! Door het consequent in praktijk brengen van de zes stappen en je her-inneren wat je werkelijk bent, worden die oude neurologische paden in je lichaam steeds meer vezwakt en ‘veranker’ je de waarheid over jezelf steeds meer. Dit leidt na verloop van tijd tot een blijvende ervaring van innerlijke vrede. Niet opgeven dus en doorgaan! Je bent het waard om gelukkig te zijn.