Het 6-stappenplan is een eenvoudige en effectieve manier om de oorzaak van onvrede op te sporen, ongedaan te maken en onmiddellijk innerlijke vrede en vrijheid te ervaren. Ook al is het een eenvoudige methode, het vraagt toewijding. Als je het regelmatig toepast krijg je steeds meer zicht op de overtuigingen die je ervaringen bepalen en wordt het kiezen voor een andere manier van kijken steeds makkelijker.
Hieronder volgt een beschrijving van het proces. Vetgedrukt staan de stappen. Schuin gedrukt staan de vragen die je als begeleider zou kunnen stellen. Het 6-stappenplan kan in een groep worden gedaan, met partners of in een individuele sessie. Eenmaal onder de knie, is het ook zelf toe te passen.
Stap 1. Ik voel onvrede. Het (h)erkennen dat je onvrede voelt is de eerste stap. Elk conflict is goud waard, in die zin dat het je dichter bij de waarheid over jezelf kan brengen. Er is geen groot of klein gevoel van onvrede. Alle angsten, irritaties, etc.. zijn even verstorend voor je gevoel van vrede. Als je in vrede wil zijn, moet je elk gevoel van onvrede, hoe klein ook, opmerken en bereid zijn om op zoek te gaan naar de oorzaak van dat gevoel. Het gaat niet om het verhaal, maar om de emotie die je voelt.
Stap 2. Dit gaat alléén over mij! Ben je bereid om te zien dat de onvrede die je voelt alleen over jou gaat en niets te maken heeft met de ander(en) of de situatie? Wees bereid te erkennen dat dit gevoel over jou gaat en over niets of niemand buiten jou. Zolang je de oorzaak van jouw onvrede nog buiten je blijft zien, zal er niets veranderen en zul je nooit bereiken wat je werkelijk wilt: gelukkig zijn en in vrede.
Stap 3. Concentreer je op het gevoel. Wat voel je? En wees hier heel concreet in. Het is niet altijd makkelijk om te weten wat je voelt. Toch moet je het gevoel eerst werkelijk voelen en (h)erkennen voordat je het kan aanpakken. Om je gevoel duidelijk te krijgen, kun je de Gevoelens/emoties-lijst gebruiken. Waar voel je dit gevoel in je lichaam?
Stap 4. Herinner je wanneer je dit gevoel eerder hebt gevoeld. Is dit een bekend gevoel? Wanneer heb je dit gevoel voor het eerst gevoeld? Blijf je concentreren op het gevoel en laat dit gevoel je dan leiden (voelen, niet denken) naar de eerste keer dat je dit hebt gevoeld. Hoe oud ben je, wat is de situatie? Dit is een belangrijk moment want het leert je dat je gevoel niets met de huidige situatie te maken heeft.
Stap 5. Stel vast wat het oordeel was over jezelf. Wat ben je op dat moment over jezelf gaan geloven? De overtuiging, die je toen bent gaan geloven over jezelf is je leven gaan bepalen. Deze vormt de bril waardoor je jouw wereld ziet en beleeft. En totdat je deze overtuiging loslaat, blijf je steeds dezelfde ervaringen creëren.
Stap 6. De waarheid over jezelf herinneren. Realiseer je dat wat er gebeurde, niets over jou zei. Dat de gedachte die je vanaf toen over jezelf bent gaan geloven, niet de waarheid is over wie jij werkelijk bent.
Je hebt een vergissing gemaakt en die kun je nu corrigeren, door het volgende vergevingsproces,
6.a) “Ik heb een vergissing gemaakt, door te geloven dat ik …(overtuiging)….ben”. Realiseer je dat je deze overtuiging ooit zelf hebt ‘gekozen’ en dat jij ook de enige bent die deze los kan laten. Dit is het moment waarop je kunt kiezen om deze overtuiging los te laten. Ben je bereid dat nu te doen?
6.b) Neem dan nu de tijd om de overtuiging bewust los te laten op een manier die voor jou werkt….. bijv. aan het Universum, Onvoorwaardelijke Liefde etc. geven of door gewoonweg in te zien dat het een ‘verhaal’ is en dat je je er niet meer mee hoeft te identificeren.
6.c) De waarheid over wie je werkelijk bent is intrinsiek en onveranderlijk. Wat is de waarheid over jou, die je vanaf toen vergeten hebt over jezelf? “De waarheid over mij is dat ik…..(de waarheid over jou)…..ben”.
6.d) Als je met de waarheid terugkijkt op de situatie, wat zie en ervaar je dan nu?